• Türkçe
  • Arapça
BESLENME & DİYET

Obezite Cerrahisi ve Geri Kilo Alımı

Obezite Cerrahisi ve Geri Kilo Alımı

Aşırı kilo ile birlikte anılan obezite, günümüzde hastalık olarak tanımlanmaktadır. Diyetisyen kontrolünde diyet, egzersiz, medikal tedavi gibi cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilememesi durumunda cerrahi operasyon kaçınılmaz olabiliyor. Cerrahi operasyonla küçültülen mide, ameliyattan sonra uygulanan beslenme programlarına ek olarak fiziksel aktiviteyle birlikte hastaların sağlıklarında önemli derecede iyileşme ve dengeli bir kiloya kavuşma sağlanıyor. Ancak her şeye rağmen hastaların bir kısmı ameliyattan sonra tekrar kilo almaya riskiyle karşılaşabilmektedir.

Ameliyat sonrasındaki ilk dönemler ameliyatın etkisiyle hızlı bir kilo verme süreci başlamıştır. Özellikle ilk 3 aylık dönem kilo veriminin en hızlı olduğu dönemdir.  İlk 1 yıllık süreçte hastalar ideal kilolarına ulaşır ya da yaklaşırlar. Peki bu kilo kaybını korumanın yolu nedir? Tekrar geri kilo alır mıyım? gibi sorular hastalarının aklında olan sorulardan bazılarıdır. Cerrahi operasyondan birkaç yıl sonra tekrar kilo almaya başlayan hastaların en büyük yanılgısı ise ameliyatın sihirli bir değnek olduğunu düşünmektir.

Obezite cerrahisi önemli ölçüde kilo vermek için güçlü bir yöntemdir, ancak ameliyat sihirli bir değnek değildir.

Tekrar kilo alımı sürecinin başlamasında beslenmeye bağlı birçok sebep vardır.

Örneğin yanlış besin seçimi yapılan en büyük hatalardan biridir.  Özellikle yasaklı besinlerden olan asitli-gazlı içecekler ve maden suyu tercihi mide hacminde genişlemelere sebep olmaktadır. Aynı zamanda obezite cerrahisi sonrası altın kural olan katı-sıvı ayrımı kuralına sadık kalmamak da bu genişlemelerin sebebidir.

Yüksek kalorili besinlere yönelimle birlikte basit karbonhidrat, trans yağ, yüksek şeker içeren besinler, paketli ürün tüketimi ve alkol kullanımında artış ihtiyaçtan fazla kalori alımına sebep olarak geri kilo alım sürecinde vücudun yağ kütlesinde artmaya ve ödem gelişmesine sebep olur.

Psikolojik etmenler de bu süreçte oldukça önemli yere sahiptir, gece yeme alışkanlığı, sürekli atıştırma, duygusal yeme gibi riskli davranışlar sağlıklı beslenme ilkelerini bozarak metabolizmanızı olumsuz etkiler.

Bütün bunlara karşı peki başka neler yapmalı?

  • Küçülen midenizle yeni bir sayfa açtığınız hayatınızda sabırlı olup diyetisyeninizle birlikte ilk 6 ay içinde beslenme düzeninizi oturtmalı,
  • Düzenli yürüyüş ve sevdiğiniz bir spor alışkanlığı kazanılmalı,
  • Yeterli sıvı tüketimine mutlaka özen göstermelisiniz.

Yaşam tarzı haline getirilen kurallara uymak ve düzenli sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak en önemli noktalardandır. Düzenli bir gündelik yaşamla birlikte dengeli beslenen ve spor yapan hastalar ömür boyu sağlıkla ameliyatın pozitif sonuçlarıyla karşılaşacaktır. Bu kuralları benimsemenin yolu Klinik Obezite ekibin düzenli takip ve yeni yaşam tarzı eğitimlerinden geçmektedir.

Çoğu bariatrik cerrahi geçirmiş hastadan, kilo vermem durdu, istediğim kiloya ulaşamadım, tekrar kilo almaya başladım gibi cümleler duyabilirsiniz. Ameliyat kilo verme sürecinde bir anahtardır. O yüzden ameliyat karar verdikten sonra maddi-manevi emek vermez iseniz maalesef sonuçlar yüz güldürmeye bilir. Unutmayın uzun dönem kalıcı sonuçlar için, alışkanlıklarınızı değiştirmek yapmanız gereken en ön önemli noktadır.

Detaylı bilgi için İstanbul’da bulunan Obezite Kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
GSM: 0505 120 82 62
Mail: info@alidurmus.com.tr

[widget id="sfsi-widget-2"]
Open chat