• tr
  • ar
BESLENME & DİYET

Pankreatit Beslenmesi

akutpankreatit

PANKREATİT BESLENMESİ

Pankreas, karında üst bölgede ve mide arkasında bulunan bir bezdir. Bu bezin temel görevi kan şekeri regülasyonu sağlamak için hormon ve enzimler üretmektir. Pankreatit ödem, hücresel sıvı birikimi ve yağ nekrozu gibi nedenlerden dolayı pankreasın inflamasyonu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Pankreatite yol açan en sık neden olguların %80’den fazlasında safra taşı migrasyonu ve alkol tüketimidir. Tek bir atak şeklinde görülebileceği gibi tekrarlayıcı da olabilir. Ülkemizde akut pankreatitin önde gelen nedeni safra taşlarıdır. Sadece kısa süreli hastanede yatırılarak tedavi edilebilen hafif formda veya yoğun bakımda izlenmeyi gerektirecek çoklu organ yetmezliğinin ortaya çıktığı şiddetli formda ortaya çıkabilir.

Pankreas iltihabı akut (aniden ortaya çıkan) veya kronik(daha uzun süren) olabilir. Kronik pankreatitli hastalarda beslenme tedavisinde optimal beslenme desteğinin sağlanması dışında pankreasın uyarımını, inflamasyonunu hafifletmek , steatoreyi azaltmak ve eğer varsa malnütrisyonu önlemek hedeflenmektedir. Ayrıca bu hastalarda pankreasın insülin salınım kapasitesi ve glikoz toleransı azaldığı için diyabete özgü beslenme tedavisi uygulanmalıdır.

Diyetin karbonhidrat ve protein bakımından zengin olması , pankreasın düzgün işleyişine yardımcı olmaktadır. Diyette yağ miktarı azaltılmalı ve yağ olarak, yağ emilimi azaldığı için kolay emilebilen  MCT tercih edilmelidir. Yağ emilim metabolizmasında bozukluk olduğu için yağda eriyen vitaminler, B grubu vitaminleri, C vitamini, kalsiyum, folik asit ve çinko seviyelerine dikkat edilmeli ve diyette yeterli miktarda ayarlanmalıdır. Parenteral olarak B12 vitamini verilmesi önerilmektedir.

Tüketilmesi Önerilen Besinler

  • Taze sebze çorbası veya salata
  • Doğranmış meyve dilimleri
  • Haşlanmış tavuk
  • Bol su

Tüketilmemesi Gereken Besinler

  • Yumurta ve yumurtalı her türlü yiyecek
  • Karnabahar , kurubaklagil, kereviz gibi gaz yapıcı besinler
  • Yağlı çörek, börek ,pasta, çikolata, kaymak,hamur tatlıları,kek
  • Yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar, yağlı etler, yağlı tavuk, yağlı balık
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma
  • Sakatatlar (karaciğer, böbrek, beyin v.b.)
  • Hayvani ve katı yağlar, yağlı kuruyemişler
  • Baharatlı yiyecekler
  • Susam, tahin, helvalar
  • Alkol, tütün ve kafein

 

Detaylı bilgi için İstanbul’da bulunan Obezite Kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
GSM: 0505 120 82 62
Mail: info@alidurmus.com.tr

Koordinatörümüzle ücretsiz obezite cerrahisi görüşmesi için sizi arayalım.


Feedback